Villámvédelem a Mindennapokban


 Gnomesite    2023 szept 30 : 17:20
 Nincs    Misc

Viharok által okozott vilamos károk elkerülése.

Sokaknak talán nem is tiszta dolog, hogy nem csak akkor érheti a berendezéseket villámcsapás ha az épületbe direktbe csap bele a villám, hanem létezik másodlagos villámkár is.
Ebben az esetben a környző kábelek vezetékek hálózatokon keresztül úgynevezett feszültség tüskék haladnak végig a hálózaton, és képesek a kényes berendezéseket károsítani.
A villámvédelmi hálózat az első lépés. Ne legyenek tévhitek, nem villámhárító, hanem villám védelem. Pontosabban mindkét kifejezés megfelelő, csupán nem túl pontos. A villámvédelmi rendszer nem konkrétan hárítja a villámokat,
hanem abban az esetben ha a villámcsapás megtörténik, segít a keletkezett károk elhárításában. Ezért terjedt el a villámhárító kifejezés.

A jó villámvédelmi rendszer több lépcsőből áll.
Első a szívócsúcsok, felfogó rudak. Ezek mérete és elhelyezkedése segít a vilám befogásában, hogy az mindig a felfogóba hatoljon ne pedig az épületbe közvetlenül.
Ez persze még kevés. Ezekről a rudakról el kell vezetni a feszültséget. Erre szolgálnak a levezetők, melyeknek a méretezése igen fontos. Alul méretezés esetén a levezetők túlmelegednek, a kötéseik sérülnek,
és akár tüzet is okozhatnak. Ezért fontos hogy ezek mindig a megfelelő méretezést kapják.
Aztán jönnek a földelőszondák. Ezek minál mélyebben helyezkednek el a földben, annál biztosabb hogy a lehető legtöbb energiát vezetik le a földbe. Ezek méretezése és elhelyezkedése szintén nem játék.
Amennyiben a földelő érték magasabb mint a megengedett, úgy nem lesz képes a feladatának teljes ellátására. Szükség esetén több és nagyobb szondákat kell telepíteni.
Természe tesen ha ez az egész nincs összekötve az épület érintésvédelmi hálózatával, akkor csak szimplán egy feredélykalitkát hoztunk látre, ami önmagában nem is probléma, amennyiben
nem használunk érzékeny berendezéseket, de ha igen akkor itt nincs vége a dolognak.

A második lépés a túlfeszültség levezetése. Ez szintén több lépcsős megoldás, de az első lépése, az elosztóban elhelyezett túlfeszültség patronok, vagy kioldók.
Ez csak részben nyújt védelmet, ezért további levezetőket kell még elhelyezni a hálózatban, sőt már lehet kapni olyan csatlakozó aljzatokat elosztókat amikbe be vannak építve.
Ezek önmagukban nem védenek sokat, de ha a rendszer összeállt, akkor elmondhatjuk hogy minimalizáltuk annak az esélyét, hogy káros túlfeszültség kerüljön a hálózatra.

Persze ne feldkezzünk meg a karbantartásról sem, hiszen a rendszer működésének érdekében a felülvizgsálatot és karbantartást időnként el kell végezni.

Na de mi a helyzet a szigetüzemű napelemes rendszerekkel?
Nos mivel elektromos berendezésről beszélünk, ami ráadásul nem is olcsó, így nem árt ha az adott rendszer szintén el van látva megfelelő villámvédelmi rendszerrel.
A lépések és előírások itt is ugyan azok mint egy normál létesítménynél.

Mibő áll egy villámvédelmi rendszer létesítése?
Elsősorban a tervezés jön. Ezt egy kockázat elemzés előzi meg, amin az derül ki hogy az adott létesítmény mennyire van kitéve az időjárás gonoszságának.
Az elemzés alapján meglesz határozva a rendszer méretezése. Erről tervek készülnek, amin pontosan fel van tüntetve minden fontos adat.
A tervtől eltérni csak abban az esetben lehet, ha azzal nem térek el a kötelező szabványtól. A szabványtól pedig csak úgy lehet eltérni, ha az alkalmazott megoldás legalább azt a biztonságot
nyújtja amit a szabvány megkövetel. Szóval nem érdemes nagyon eltérni... De több megoldás is lehet megfelelő vagy jobb. Hiszen szigorítani lehet lazítani nem.
A kivitelezés során a szerelők elhelyezik a berendezést, és ellenőrző méréseket vágeznek közben. Ha szt tapasztalják hogy a kapott értékek nem megfelelőek, akkor további lépéseket tesznek.

A végeredmény nem lehet rosszabb minőségű, mint ami az előírt. Emellett ha még dizájnosra is sikerül megoldani akkor mindenki boldog.

Az othona biztonsága érdekében érdemes elgondolkodni. Vállalkozásunk kulcsrakész rendszereket kínál. Tervezéstől a kivitelezésig.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot.

Elektromos tűzesetek


 Gnomesite    2016 febr 02 : 00:00

IMG-d25400f39fd77aa3b332399457c5e241-V_.jpg

Időszakos ellenőrzés hiánya

Egyre gyakoribb az elektromos meghibásodás által keletkezett tűzesetek száma. Pedig nem elkerülhetetlen a tragédia.